čtvrtek 8. listopadu 2012

NEZBEDNÍCI ....






CHLAPEČEK A ŽVÝKAČKA ....

Byl jeden chlapeček a ten nade všechno miloval žvýkačky. Měl rád všechny: ovocné, mentolové i skořicové. Kudy chodil, tudy žvýkal. Na tom by nebylo nic špatného, měl vonný dech a taky se mu nijak zvlášť nekazily zuby. Potíž byla v tom, že každá žvýkačka někdy dojde, ztratí chuť a nezbývá než jí vyplivnout. A když jí vyplivnete - kam s ní ? Měla by se hodit do koše, samozřejmě. To ten chlapeček věděl. Ale pokud neměl koš přímo u ruky, dělal něco jiného, házel žvýkačky na zem. To bylo velice nepěkné, protože žvýkačka se lidem potom lepila na boty. Občas jí snědl i nějaký pes a bylo mu hrozně špatně. Rodiče to chlapečkovi vysvětlili, a on slíbil, že se polepší. A skoro to tak vypadalo, žvýkačky už po zemi neházel. Ale přišel na cosi jiného. On si tu žvýkačku, co už neměla žádnou chuť, lepil za ucho! Někdy mu tam seděly i dvě nebo tři. Když si toho všimla maminka, hned chlapečka kárala a žvýkačky mu odloupla. Ale maminky přece nemají čas celý den někomu koukat za uši ... A tak se stalo, že na ten zlozvyk chlapeček doplatil.
Přihodilo se to takhle. Byl hezký podzimní den a chlapeček si hrál na zahradě s autíčky. Hrál si a přitom samozřejmě žvýkal. A stejně samozřejmě si po chvíli přilepil žvýkačku za pravé ucho. Potom se vydal domů na svačinu. Jenže žvýkačka je guma, jak jistě každý ví, a pěkně se natahuje. A to udělala právě v momentě, kdy šel chlapeček kolem velké hrušně. Žvýkačka se natáhla ke kmeni, přilepila se tam a potom cukla .... tím chlapečka vymrštila do větví. Stalo se to vmžiku. Chlapeček seděl na stromě v husté koruně a nemohl domů, ať se snažil jak chtěl. Guma držela pevně. Byl celý zoufalý a dal se do pláče. Copak se už nikdy nevrátí domů? Nebude spát ve své postýlce?
Chlapečkův nářek zaslechl pár soucitných opeřenců. Kývli na sebe a začali na strom nosit větvičky a trávu a vybudovali chlapečkovi hnízdo. Teď se mu sedělo pohodlněji, i lehnout si mohl. A měl štěstí, že hrušky už zrály, mohl tedy utišit hlad. Jenomže jezte pořád hrušky ! Brzy se vám stýská po řízku, pečeném kuřeti nebo tvarohovém koláči. Proto po chvíli začal chlapeček plakat znova a byl skutečně velice nešťastný.

Cože - a to je konec ?

Ale ne, není. Chlapečkův nářek uslyšela maminka. Přiběhla do zahrady a zjistila, co se stalo. A protože už věděla, jak odstranit žvýkačku z koberce, donesla z kuchyně kostku ledu. Žvýkačku zmrazila ...... a ta se odlepila od stromu. Chlapeček mohl slést dolů.

A žvýkačky už si za ucho chlapeček nelepil?

Ne. Všechny skončily v koši. Ale zůstal mu jiný zvyk. Večer si peřinu na posteli stočil dokulata a vytvořil si hnízdo. V noci se mu občas i zdálo, že má zobák a křídla. No uvidíme, jestli se třeba někdy nepromění v ptáka !

Tuhle pohádku jsme si četli včera a moc se nám líbila.
V noci, když jsem se šla podívat na kluky do pokojíčku jestli nejsou odkopaní, tak jsem se musela zasmát.... Oba leželi v "hnízdečkách" a spali .... 

Letos nám Ježíšek  určitě přinese další díl, který se jmenuje "ZLOBILKY" a je o neposlušných holčičkách.

A jakou knížku najdou pod stromečkem vaše děti?




    Děkuji vám za návštěvu.   

22 komentářů:

  1. Marki, díky za tip na knížky! Napíšem Ježíškovi a třeba si je po vánocích naše prvňačka bude číst už sama. Jinak mé nejoblíbenější z dětství, četla jsem je mockrát, jsou od Martiny Drijverové Táta k příštím váncům a dvě pokračování. Nedávno jsem je vyhrabala na půdě a ráda si je přečetla znova, když jsem četla dceři. Dobrou noc! Adriana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adrianko, děkuju moc za tip, vím, že toho p.Drijverová napsala hodně, nedávno jsem se na to koukala na net a byla jsem velmi překvapená. Mám ještě zálusk na její knížky Kouzelná píšťalka, Zakletá zvířátka, Kouzelná zvířátka a Posílám ti pohádku, protože všechny ilustrovala Helena Zmatlíková a my její ilustrace milujeme.
      Adrianko, pro jakou věkovou skupinu je její Táta k vánocům, hodí se to pro osmiletého kluka nebo je to spíše pro starší? Marki

      Vymazat
    2. Marki, na tento věk by to asi bylo, ale je to spíš pro holky. Takové skoro první dívčí romány...Adriana

      Vymazat
  2. Ahoj Markétko..To jsem se zase pěkně usmívala,když jsem pročítala tu kouzelnou pohádku..
    Velmi poetické,poučné a aktuální..rozhodně se bude naším čtyřem raubířům líbit..Ilustrace jsou opravdu nádherné..
    Krásný podzimní den Ti přeji
    Brigit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje milá Brigit,
      přeju ti, aby se tvým "čtyřem raubířům" líbila stejně jako mým dvěma ..... Marki

      Vymazat
  3. Marki,děkuji, moc hezká pohádka. Hezký víkend. Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, je úžasná, stejně jako ty ostatní, je to nádherná kniha .... Marki

      Vymazat
  4. Markétko, vďaka za tip na knihu pre chlapcov. Mám pocit, že tých pre dievčatá je viac a tak sa toto do budúcna bude iste hodiť. Ja mám v košíku za bezmála 2 tis. knižky pre Vašíka z vydavateľstva Baobab http://www.baobab-books.net/knihy , čo mi pripomína, že už to musím konečne objednať ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baruško, že ty z něj chceš mít "knihovníka", chi, chi .............. ne, ale teď vážně,............ to je super, dneska už málo lidí čte a kupuje knížky a to je škoda ............ Marki

      Vymazat
  5. Dobrý tip na vánoční dárek :-) J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joli, neváhej, určitě budeš moc spokojená ..... Marki

      Vymazat
  6. Markétko, děkuju za inspiraci, knížka vypadá nádherně, vůbec jsem o ní nevěděla, asi hned koupím obě,:):) Jitka

    OdpovědětVymazat
  7. Markétko...moc děkuji za tip na pěknou knížku,určitě ji do školky koupím.Letos mám totiž třídu plnou kluků ( ze 26 jich je 18 )...tak to je přesně pro ně.
    Pěkný víkendík ...Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janičko, určitě ji kup, my už jsme jí ve školce četli a líbila se i holčičkám ...... Marki

      Vymazat
  8. Milá Marki, nádherný blog. Cítím souznění. Děkuji.Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Věruško, děkuji ti za návštěvu i za krásný komentář, který jsi mi tady nechala, těším se na brzkou shledanou ..... Marki

      Vymazat
  9. Markétko,
    přesně tyhle dvě knížky jsem pro dcerku objevila vloni a také patří mezi naše oblíbené s tím rozdílem , že už je čte dcerka sama.
    Pátrala jsem i po dalších od této autorky, ,měli jsme i půjčenou jednu z knihovny, ale ta Verču nezaujala.
    Ale teď koukám, že jsi odpovídala Andrejce a dala tip na další tituly a ještě s ilustracemi od Heleny Zmatlíkové, po těch se musím také pozeptat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko,
      od Adrianky jsem dostala ještě jeden tip na jednu její oblíbenou knížku od Martiny Drijverové,třeba by se Verunce líbila , je to Táta k vánocům ..... Marki

      Vymazat

Děkuji vám všem, kteří jste si našli chviličku, aby jste mě potěšili milým komentářem ..........Marki