středa 9. října 2013

















Podzim se už neúprosně blíží ... za chvíli se zbarví všechno listí a opadá, příroda i rostliny se začnou ukládat k zimnímu spánku, všechno přikryje sněhová peřina. Ještě než ta chvíle nastane, chtěla jsem vám jí ukázat .... katalpu .... můj nejoblíbenější strom. Stojí na čestném místě ... uprostřed zahrady. 

Tahle katalpa je úplně první strom, který jsme si před čtyřmi lety koupili a zasadili do zahrady. Když jsme jí sázeli nebyla příliš velká, ale za těch pár let nám "holka" pěkně povyrostla.












Katalpa bignonioides "Nana" je nízký opadavý strom, vyšlechtěný speciálně pro malé zahrady. Má srdčité listy světle až středně zelené barvy a širokou kulovitou, kompaktní korunu, kterou si udržuje bez stříhání. Tato odrůda nekvete, je ozdobná především listem. Katalpy jsou nenáročné co se týče půdy, dobře snáší i nepříznivé podmínky jako jsou městské zadláždění nebo znečištěné ovzduší, jsou plně mrazuvzdorné. Občas se může stát, že část koruny vymrzne, do pár let však větve i listy mezeru dorostou. Katalpy netrpí téměř žádnými chorobami, výjimkou je tzv."letní  padlí", které může rostlinu napadnout v období vysoké vlhkosti a vyšších teplot /v období začátku prázdnin/ a projevuje se bílými matnými skvrnami na listech. Napadenou rostlinu můžeme ošetřit přípravkem proti padlí, pokud to neuděláme, nic se neděje, rostlina infekci bez potíží přežije, jen jí až do podzimu bude zdobit našedlý povlak na listech.




A co vy a stromy ???
Který je ten váš, nejoblíbenější ???


16 komentářů:

  1. Marki,
    katalpa je krásná :-)
    Já tušila, že máte udržovanou zahradu, ale až takhle, obdivuji !
    Trávník, záhonky,....a ten domeček pro kluky jako z časopisu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. No páni Markétko,katalpa vypadá dobře...ale víc se mi líbí ten domeček se skluzavkou ...to by bylo něco pro ty naše andílky...I váha v minulém příspěvku je super...ta by se mi taky šikla :) ...měj se moc krásně papa K.♥

    OdpovědětVymazat
  3. Tak chvilku jsem měla pocit, že koukám do botanické zahrady :o) máte to tam tedy parádní, klobúk dole :o) díky za další botanickou exkurz, já se vlastně až od Tebe dozvím, co se nám to všechno po zahradě poflakuje :o) hezký večer, L.

    OdpovědětVymazat
  4. Markétko, máte úžasně velkou zahrádku! :) A nádherný strom!
    My bydlíme v řadovce, z toho plyne i pidi zahrádka, ale sousedi hned vedle a pak ještě další tento strom také mají a je to opravdu nádherný ozdobný strom :)
    Krásné dny, Markétko!
    Jola

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkně ti roste:-) My máme jen lípu:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  6. Marki, je krásná. Já ji mám taky a dokonce jsem si ji vypěstovala ze semínka. Dnes má něco kolem metru a půl. jinak stromy obecně miluji, a asi nejvíc magnólie? těžko říct, mám jich hodně ráda. pěkný zbytek týdne. pa dana

    OdpovědětVymazat
  7. Markétko stromy mám moc ráda je těžké vybrat jeden,ale miluji magnolii to ty víš.Přeji krásné podzimní dny pa pa máte nádherně upravenou zahradu.Adéla

    OdpovědětVymazat
  8. Katalpa je krásná. Máš moc pěknou zahradu. Mám ráda stromy na jaře, když kvetou. Na podzim, když se jim zabarví listy mají také své kouzlo.

    OdpovědětVymazat
  9. Markétko, máte krásnou zahradu! Katalpu máme již 13let a je to pořádně rozvětvený strom s krásnou kůrou / náš Kulík si rád brousí drápky .../, v létě nádherně kvete, voní a poskytuje příjemný stín. Také mám oblíbené Gingko, má krásné typické lístky, jen roste hodně pomalu. Mám ráda naše jedle i borovice a miluji náš modřín - obr strom, který se teď barví dozlatova ...
    Papa Maru

    OdpovědětVymazat
  10. Markétko,
    předem děkuji, že konečně vím, jak se tento krásný strom, který obdivuji v městských částech, jmenuje♥
    Já miluji naše vrostlé jasany. Říká se, že jasan je strom života se silnou energií.... věřím v to... i když jeden zahradník, který nám prořezávat náš mega ořešák tvrdil, že jasan je takový danajský dar. Ale miluju naše vrostlé obr stromy,
    papa a krásný den, Monča♥

    OdpovědětVymazat
  11. Katalpa je nádherný strom!At se jí u Vás daří a roste do krásy.Pa Věra

    OdpovědětVymazat
  12. Ta je krásná Marki! :) Katalpy mám moc ráda, u nás rostou ve městě podél jedné cesty a mají takové velké lusky. Na fotkách před a po jde krásně vidět i proměna vaší zahrady ♥ Moc pěkné!
    TWF Kami*

    OdpovědětVymazat
  13. Marki,
    máš krásnou Katalpu, A je vidět, že se jí u Vás daří!!!
    Bez stromů- by to asi ani nešlo!! :o))
    Jsem obklopena staletými duby a bez nich si svůj život ani neumím představit-i když!!! Ty vagony listí a žaludů...:o))))
    Krásné dny
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  14. Markétko....Katalpa je opravdu nádherná a moc jí to u vás sluší.Miluji stromy....hlavně listnaté.
    Jana

    OdpovědětVymazat
  15. Marki, katalpy mám moc ráda! Sousedi mají starou, obrovskou a moc ji obdivuji. A stromy a já - mám je moc ráda,listnaté i jehličnaté - olivovníky, platany na jihu, lípy a staré ovocné stromy, takže vede naše stařičká višeň.
    Pa, helena

    OdpovědětVymazat
  16. Miluji stromy v zahrade,hlavne ty starsi a vzrostle,co maji minulost i to byl duvod,proc jsme se zamilovali do pozemku a koupili jej...spousty stromu s dusi.Ten Vas vypada zajimave a mate peknou zahradku,idealni pro deti,my ji mame spise trochu umyslne zvlcelou,ale takovyto vas travnicek je zas bezva na detske hry.
    Katka

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám všem, kteří jste si našli chviličku, aby jste mě potěšili milým komentářem ..........Marki