pátek 13. března 2015



















Práce na skříňce už je v plném proudu ... na řadu přišlo "louhování" a protože na toto téma od vás dostávám spoustu dotazů, pokusím se vám /laicky/ popsat jak na to :o):o):o) 

Nábytek louhuji v Hydroxidu sodném, stojí okolo 70 Kč a dá se koupit v drogérii, barvách lacích nebo v jakémkoli větším supermarketu ... spousta z vás ho může znát i pod názvem "Krtek". 






Do kyblíku nalijeme vřelou vodu /vařím jí v rychlovarné konvici/ a opatrně přisypu Hydroxid sodný ... z počátku jsem se držela návodu, dnes už sypu od oka. Jedno důležité upozornění !!!! V tuhle chvíli vzniká chemická reakce, takže opatrně !!!! Hydroxid ve vodě prská a stříká okolo ..... předejít tomu můžete tak, že jej budete přisypávat po částech. Při louhování je důležité mít i správné oblečení .... já používám dlouhé kalhoty, uzavřené boty a starou bundu, pevné gumové rukavice, ochranné brýle a po mé poslední nepříjemné zkušenosti i šátek přes obličej. Možná se vám může zdát množství oblečení přehnané, ale hydroxid je silná žíravina a není radno si s ní zahrávat !!! .... Umí pěkně popálit kůži. Ale dost strašení, vraťme se k louhování.




Spoustu práce si můžeme usnadnit tím, že se barvu nebo nátěr pokusíme nejprve dostat z nábytku dolů pomocí špachtle a horkovzdušné pistole, pokud jí nemáme, nevadí, můžeme i tak louhovat, jen nám to dá více práce.

Já louhuji pomocí dřevěného rýžáku, který namáčím ve horké vodě s hydroxidem a opatrně přejíždím po nábytku. Detaily dočišťuji starým kartáčkem na zuby. Teplota vody je důležitá pro účinek. Hydroxid ve studené vodě přestává účinkovat .... proto je lepší dělat si lázeň na louhování častěji a v menším množství. Nábytek nesmíte dřít, poničily by jste si jej a pak měli dvakrát tolik práce při broušení. Popsala bych to tak, že je to "jemná a vytrvalá práce :o)"


Po louhování je důležité přelít nábytek vodou s octem, ocet hydroxid neutralizuje a on přestává účinkovat. Někdy nábytek louhuji i dvakrát nebo třikrát po sobě, než se zbavím původního nátěru. Drobné detaily /např. ornamenty/ čistím kartáčkem na zuby.

Teď bude skříňka několik dní schnout, než jí budu moct začít brousit, ale o tom až příště :o)




22 komentářů:

  1. Markét, to je bomba! Obdivuji tvou odvahu, ale také šikovnost, sama bych se do toho asi bála pustit a spíš bych vyhledala přímo firmu, která se louhováním zabývá. Smekám klobouk a váhám, zda se také mám pustit sama do židle a lavice, kterou si suším na "někdy" ... Lepší podobu by si určitě zasloužily!
    Tak práci zdar, těším se na další pokrok a probouzení labutě z ošklivého kuřátka ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Markétka, díky za laický návod, zíde sa. Mám na chate nejaký straší nábytok, chcela by som sa doň v lete pustiť, ak to čas dovolí. Na tvojej skrinke sa mi veľmi páči ten ružičkový reliéf :)
    Pekný deň ti prajem
    m.

    OdpovědětVymazat
  3. Marki, paráda. Vidíš louhování jsem ještě nezkoušela. Hydroxid máme většinou doma na odpady. Skříňka je moc pěkná a nedivím se, že jsi ji tam nemohla nechat....:-) Tak ať se práce daří a těším se na výsledek! hezký víkend:)

    OdpovědětVymazat
  4. Marki díky moc za postup, taky patřím k těm , které to zajímá, ale jestli se do toho pustím, to fakt nevim. už jsem ale moc zvědavá na výsledek a následné využití v koupelně:-) Máš to doma všechno tak krásně sladěný:-))) Pavla

    OdpovědětVymazat
  5. To zas bude nádhera. Těším se na výsledek. Přeji nezký víkend. Eva

    OdpovědětVymazat
  6. Marki, jsem moc ráda za návod a rady. Mám pár kousků (starou židli, malou židličku, stoličku i skříň by byla). Ráda bych se do toho pustila.... až bude více času... ty staré věci si to zaslouží, mám je moc ráda.
    Díky a těším se na další psaní a fotky. Přeju hezké dny! Jarka

    OdpovědětVymazat
  7. Teda Marki, to je paráda! Takhle přírodně dřevěná vypadá moc krásně! :))

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Marki. Už se těším, jak bude skříňka vypadat.
    Děkuji za podrobný postup. Asi to zkusím se skříňkami na chatě.

    OdpovědětVymazat
  9. Marki, skříňka bude parádní. Díky moc za popis postupu, jak na louhování nábytku. Budu muset dát do pořádku jídelní stůl, který mi děti popsaly centrofixem a nejde to dolů :-( To už bude čtvrtá renovace - doposud jsem používala na odstranění laku chemický odstraňovač laku, ne vždy jsem ale měla 100% úspěch... Možná to s louhem půjde líp. S louhem jsem zatím pracovala pouze u výroby mýdla a měla jsem při jeho prvním použití hotové srdcebušení, tak jsem se bála :-) Krásný víkend Anička

    OdpovědětVymazat
  10. Už se těším na výsledek, to bude nádhera !!! U tebe je v dobrých rukou.
    Krásný víkend, Jitka

    OdpovědětVymazat
  11. Marki, náročnost práce má ale obr výsledky. Nikdy bych neřekla, že pod tím nátěrem se může skrývat takové krásné dřevo. Těším se na pokračování!! Jola

    OdpovědětVymazat
  12. Markétko, máš můj obdiv a moc děkuji za perfektní info z tvé restaurátorské kuchyně - kdybych někdy náhodou...
    Díky, pa Helena

    OdpovědětVymazat
  13. Marki milujem tvoje "louhovací seriáli". A teším sa na výsledok. Hydroxid sodný je fakt silný extrakt. Minulý rok som luhovala rovnakým spôsobom ako ty . Ako si napísala"jemná a vytrvalá práce :o)" - svätá pravda, ale stojí to za tú námahu.Pekný víkend Lenka

    OdpovědětVymazat
  14. Páni, Marki, máš můj obdiv, já bych na to neměla trpělivost. Navíc bych z toho měla i strach :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj Markét,ty zase řádíš viď...už se těším na výsledek.Bude nádherná...měj se moc hezky.Pa Radka

    OdpovědětVymazat
  16. Markétko,moooooc ti děkuji za návod jak na to,páč mě v budoucnu taky něco takového čeká :)))) ...jen musím ještě zajistit hlídání dětí nebo by to špatně dopadlo :) ...měj se moc krásně pááá K.♥

    OdpovědětVymazat
  17. :-o Super! Když jsem uviděla nadpis článku zašimralo mě u žaludku a článek jsem doslova shltla :-D Miluju když můžu sledovat jak se z něčeho, pro hodně lidí "starého, nepoužitelného" rodí krásný kousek! Já místo rejžáku používám sletáček a na konci to dočišťuju wapkou a nepoužívám ocet, ale ten zkusím. Díky za tip ;-)

    OdpovědětVymazat
  18. Paráda - teda to bude paráda :o) Hezký večer Marki.

    OdpovědětVymazat
  19. Veľmi užitočný popis. Ďakujem, určite sa bude hodiť.
    Emily

    OdpovědětVymazat
  20. Máš můj obdiv! Nechala jsem si takhle zrekonstruovat toaletní stolek a taky to dopadlo skvěle. Ale že je s tím práce! L.

    OdpovědětVymazat
  21. Markétka ja to robím teplovzdušnou pištoľou a odstraňovačom starých náterov, teraz vidím, že sa to dá aj inak. Ale vyzerá to dosť pracne. Myslela som si, že takto to robia len v nejakých truhlarskych dielniach. No ale vyzera to dobre.

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám všem, kteří jste si našli chviličku, aby jste mě potěšili milým komentářem ..........Marki