úterý 11. července 2017






Mám úžasnou kamarádku Mirku ... a i když nás teď dělí přes sto kilometrů, pokaždé se moc těším, když jedu k nim nebo ona k nám .... vlastně jsem jí před dvaceti lety dostala jako "bonus" ke svému skvělému muži, Mirka je totiž jeho spolužačka ze základky a manželka jeho nejlepšího kamaráda. 

Mirku před měsícem potkala jedna veliká životní změna .... po čtyřicetišesti letech musela dobrovolně-nedobrovolně opustit svůj rodný dům, plný krásných vzpomínek, a přestěhovat se s celou rodinou do jiného. 

A protože už je celé jejich nové bydlení nádherně zrekonstruované a má být pro ní novým domovem, rozhodla jsem se, že i jedna "její dětská vzpomínka" dostane nový kabátek ... a to židlička po dědovi, na které sedávala jako malá a po ní i její dcerka Miruška. Takže je to vlastně "Miruščina židlička" ...


















Původní židlička měla sice nádhernou "patinu", ale do nového domu se moc nehodila ... 

Kovovou kostru jsem odmastila ředidlem a přetřela Balakrylem v bronzovém odstínu, chybějící špunt na opěrátku jsem vyřezala z korku. Barva na sedátku i opěrátku už skoro nedržela, takže šla lehce dolů bruskou. Obroušené desky jsem natřela pigmentovým olejem v odstínu Mirčiny kuchyně. 

Tak a teď může židlička sloužit dalším generacím a třeba na ní jednou bude sedět další malá Miruška ... protože nejen židlička, ale i tohle krásné jméno se v této rodině dědí z generace na generaci :o)

15 komentářů:

  1. Hezký den!
    Hezký příběh o Miruškách... :-)
    Je povedená židlička-a má příběh... Moje mamina vše prostě vyhodila a spálila v kamnech...bylo by -podívej se jak to vypadá...Já taky měla krásnou židličku a stoleek-krémové barvy a milovala jsem ho,měl šuplík...a já na něm tak ráda malovala a kreslila...Košatinový kočár na panenky vyhodila taky...Já měla jem starou gumovou panenku-ty byly-a říkalo se jí Ančička...
    Hezké tvoření máte.
    Mějte se hezky.
    Eva od Olomouce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, nemějte to mamince za zlé, pro ní to možná opravdu byly jen staré věci, neviděla je "vašima dětskýma očima" .... nedávno jsem si o tom povídala se svojí mamkou a ta vůbec netušila, jak jsme se sestrou milovaly náš kuchyňský stůl zespod a jeho pokreslenou desku .... byl na ní můj první obrázek vrtulníku, naše malé modré židličky s kolečky, dva obří plyšové medvědy, které nám kdysi koupili v Tuzexu a přivezli je na motorce. Mé sestře je skoro čtyřicet a má ho pořád schovaného :o) .... to jsou naše vzpomínky, ne její .... ona má ty své .... Marki

      PS: Děkuji moc za návštěvu, pochvalu i milý vzkaz, který mi tady po vás zbyl, pro to všechno mě to blogování baví, že to v lidech budí emoce nebo je to třebas občas potěší.

      Vymazat
  2. Tvoje prerábky sú skvelé a vždy ma zahrejú pri srdci:-)
    Alena Vyskočilová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, děkuju .... mám prázdniny a spoustu plánů a projektů před sebou .... snad to všechno stihnu .... Marki

      Vymazat
  3. Marki, určitě jsi udělala kamarádce velkou radost.

    OdpovědětVymazat
  4. Marki KRÁSA, kamoška sa určite potešila. Krásne leto prajem Zita

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zitko, "potěšila" .... židlička má teď čestné místo v její kuchyni .... Marki

      Vymazat
  5. Moc krásná renovace, jde vidět, že do toho dáváš srdce. Velice se mi jak renovuješ staré věci a když je ještě dáš druhému tak je o to větší radost. Je škoda, že takových šikovných lidí není u vás nás více.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, děkuji moc za pochvalu, ale dovolím si trochu nesouhlasit .... nevím jestli jeto okruhem lidí, kde se pohybuji, ale já znám spoustu šikovných lidí se "zlatýma ručičkama" .... jen mezi blogerkama jsou jich mraky :o) .... Marki

      Vymazat
  6. Marki, povedená renovace. Židlička vypadá zase jako nová a Mirušce zůstanou krásné vzpomínky na dětství.
    Přeji fajn dny.

    OdpovědětVymazat
  7. Krásný dárek od tebe, to je krásný. Dalas sis s židličkou práci a ta se vyplatila, Kája.

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám všem, kteří jste si našli chviličku, aby jste mě potěšili milým komentářem ..........Marki