pátek 12. října 2018





























Jestli vás zajímá, co je na blogování nejlepší, tak to, že se díky němu poznáte s velikou spoustou úžasných lidí, naladěných na stejnou notu. 

Tak to bylo i a Alenkou KLIK. Hodně z vás jí zná pod přezdívkou Alchitka. Alenka pořádá kreativní Tvořivé večery v Havířově KLIK, vánoční a velikonoční jarmarky, tvoření s dětmi. Nejednou byla hostem Dobrého rána v České televizi KLIKKLIKKLIK. V březnu byla oceněná městem Havířov za oblast společensky prospěšných aktivit. Tak takhle šikovná ta Alenka je. Proto mi udělalo velikou radost, když se mě zeptala, jestli bych jí nepomohla s renovací starých dřevěných rámů.  

Nevím na co jsem se těšila víc, jestli na tu renovaci nebo na Alenku :o) .... obojí předčilo mé očekávání. Alenka i její manžel Dan jsou veselí, milí a bezprostřední, po chvilce s nimi máte pocit, že už se znáte spoustu let. A ta renovace ??? Doufám, že se povedla a že je Alenka spokojená ....

Pokud se někdo chystáte na něco podobného, budete potřebovat spoustu času, smirkového papíru, sklenářskou špachtli a tmel. Nejprve jsem špachtlí odstranila zbytky a všechen rozpraskaný a drolící se tmel. Musíte postupovat velmi pomalu a opatrně, aby jste si nerozbili skleněné tabulky, nepoškodili dřevěný rám a hlavně neublížili sami sobě, protože se tmel odstraňuje fakt blbě. Pokud bylo okno dlouho na přímém slunci, jakože tyhle verandové asi byly, je tmel spečený a tvrdý. Protože některé okenní tabulky byly rozbité a prasklé nastala fáze dvě. Výměna skla. I na to si vyhraďte dostatek času, protože nemůžete použít nové skleněné tabulky od sklenáře, ten rozdíl je hodně znát. Takže musíte sehnat jiné staré okna a tabulky vyříznout z nich. Fáze tři vás bude bavit nejvíce. Tmelení je fakt kreativní činnost, s tmelem se pracuje jako s plastelínou. Zahřejete jí v ruce a pak tvarujete podle potřeby. Musíte se snažit nebýt dokonalí, aby se vaše práce co nejvíce podobala vašemu předchůdci, takže drobné dolíčky, ranky, puklinky jsou v tomto případě žádoucí. No a pak zase ten čas ... tmel schne dva až tři týdny. Fáze čtyři je taky fajn. Barvení a broušení. Snažte se namíchat odstín, co nejvíce podobný tomu původnímu, já jsem namíchala trochu tmavší, ale přiznám se, že trochu záměrně, protože ten původní byl tak trochu "vyblitý" a pak už jen patinujete, brousíte, patinujete a brousíte .... až to všechno po třech měsících práce vypadá zase jako dřív :o)chi, chi ... zkrátka jako staré, oprýskané dřevěné okno.

6 komentářů:

  1. Marki, určitě jsou moc spokojení, odvedla si skvělou práci. Alenku jsem dosud neznala ... díky za tip na dalšího tvořivého človíčka :-) Krásný víkend A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme, Aničko, Marki je neskutečně šikovná. A koukám, že jo, že znala - už neexistující 3chovanečci - to jsme my :-)

      Vymazat
    2. Jéje, tak to díky za připomenutí, Alenko :-)

      Vymazat
  2. Marki krásne dielko. A zdravím Alenku. Šikulka, dostala dar kreativity.
    Pekný deň prajem Lenka

    OdpovědětVymazat
  3. Projekt vyzerá naozaj super ♥ A je úžasné, mať skvelých blogových kamarátov... A.

    OdpovědětVymazat
  4. Marki, tak to je velmi podařená renovace !
    Muselo to dát spoustu, práce , trpělivosti a zručnosti !
    Vůbec by mě nenapadlo okno zrenovovat a pak tak to skvěle využít :-)
    Mám doma jeden hodně starý malý rámeček, asi Ti ho přivezu ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám všem, kteří jste si našli chviličku, aby jste mě potěšili milým komentářem ..........Marki