sobota 1. června 2013







Když rozkvete pažitka, zdřevnatí a nedá se jíst ... 
... to ale nemění nic na tom, že je nádherná ....





Pažitku neboli šnytlík vám nikomu nemusím představovat. Pěstuje se u nás od nepaměti a v našich kuchyních je velmi oblíbená.
Používá se do salátů, pomazánek, jogurtových zálivek nebo jako zdobení nejrůznějších jídel /šťouchaných brambor, vaječiny,.../

Pažitka obsahuje mnoho bílkovin, je zdrojem vitamínu C i B2 a celé řady minerálů, jako je sodík, vápník, železo nebo fosfor. Bojuje proti rakovině, mrtvici i skleróze. Podporuje trávení, má protizánětlivé účinky a chrání proti plísním.
Stimuluje imunitu, pomáhá snižovat krevní tlak a má dezinfekční účinky.
Patří mezi cibuloviny, proto obsahuje éterické oleje, které jsou cítit z dechu. Právě tento typický pach však pročišťuje dýchací cesty. Zejména „průduškáři“ by si s ní měli preventivně sypat jídlo. Pokud chcete, tomuto poněkud nevábnému dechu předejít, pokapejte pažitku před jídlem pár kapkami citrónu.
 
A ještě jedna zajímavá informace na závěr:
Při svém pátrání po informacích o pažitce na internetu jsem se dozvěděla, že její překrásné květy jsou jedlé a používají se k dekoraci jídel ... tohle budu muset při jejím příštím kvetení určitě vyzkoušet.


A co vy a pažitka ???
Máte jí rádi ? Chutná vám ? Používáte jí při vaření ?



34 komentářů:

  1. Markétko,zrovna dnes,když jsem byla u babičky pro pivoňky,tak jsem obdivovala květy pažitky...jinak k tvým otázkám...ano máme ji rádi,ano chutná mám a ano používám ji i při vaření...nejvíce tedy do polévek,které moje děti milují...měj se krásně papa K.♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klári, tak to je moc fajn ... přeju ti krásný víkend a ať vám chutná ...pa, pa Marki

      Vymazat
  2. Jojo, pažitku já můžu:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajinko, já taky :o) .... přeju ti krásnou neděli, pa, pa Marki

      Vymazat
  3. Já miluju pažitku. Nebyly by to prázdniny u babičky bez chleba s máslem, pažitkou a solí. Na snídani, na večeři... A jím ji doteď, na míchaná vajíčka, na bramborovou kaši, ve vývaru... :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Markinko...
    pažitka je oblíbená i u nás doma. Používám ji velmi často, protože moc nemám ráda klasickou cibuli, takže pažitka a jarní cibulka je u nás na denním pořádku. Právě hlavně kvůli té zelené nati.
    Ales jedlými květy jsi mě překvapila, já je vždycky otrhám a teď už budu vědět, že je můžu také použít.
    Měj se moc prima, pa pa Martina ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, mě to taky překvapilo,..... normálně je dávám do vázy nebo vyhodím, aby se rostlinka nevysilovala .... ale po příštím kvetení už bude mít úplně jiný osud .... pa, pa Marki

      Vymazat
  5. Milá Marki taky miluju květy pažitky , trhám si je do vázičky a opravdu hodně dlouho vydrží krásné, letos mi ale vymrzla a tak zatím ty pidi tenoučké vlásečky co mi v téhle zimě ze semínek vyrosly , nebudou letos asi kvést vůbec .-)) krásné dny pa Dita

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dituško, letošní způsob jara zdá se mi poněkud nešťastným, aneb "to počasí je pěkně na prd" ... doufám, že bude léto o to krásnější, držím palečky, ať to vymrznutí rozdýchá a hezky ti roste ....Marki

      Vymazat
  6. Markétko, pažitku miluju, ale nevím, jestli mi v tomhle počasí na zahrádce neuhnije....pa a hezký večer!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, letošní způsob jara zdá se mi poněkud nešťastným, aneb "to počasí je pěkně na prd" ... doufám, že bude léto o to krásnější, držím palečky ať neuhnije, snad už bude to sluníčko alespoň chvíli svítit .... pa, pa Marki

      Vymazat
  7. Marki, pažitku na zahradě mám a používám ji dost často do pomazánek. Je výborná a krásná ve váze, ale letos mi ještě nekvetla, nebo už odkvetla. Nevím! Vůbec jsem to přitom letošním deštivém jaru nepostřehla. Hezkou sobotu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, letošní způsob jara zdá se mi poněkud nešťastným, aneb "to počasí je pěkně na prd" ... doufám, že bude léto o to krásnější .... Marki

      Vymazat
  8. Ach, pažitka! :) Ano, Marki, používáme, ale jen jako "sypání" na pomazánky či jen tak máslem namazané pečivo. Ve šťouchaných bramborech nebo polévce se neosvědčila. Ale nevadí. Jsem ráda, že dětem chutná na pečivu a to mi bohatě stačí. Trsy máme tři a veliké, tak snad zásoby vydrží :)
    Krásný víkend, Jola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joli,
      moji kluci ji na bramborech taky nechtějí ... ale chodí si ji otrhávat na záhon a baští jí jen tak ... tak jsem ráda .... Marki

      Vymazat
  9. Marketko!! takie najzwyklejsze rośliny są najpiękniejsze :)))
    Uściski :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sylwia, přesně tak ... obyčejná bylinka a kolik parády udělá .... Marki

      Vymazat
  10. jj nejraději u babičky čerstvou ze záhonku ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, přesně tak, čerstvá chutná nejlépe .... Marki

      Vymazat
  11. Márkét, já bylinky všeho druhu, do jídla, vody, na pleť a neomezeně. Děj si pažitku do vázy, tam by taky baly krásná:-)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári, už je v ní .... krásnou neděli, pa, pa Marki

      Vymazat
  12. Marki, pažitku miluju do vývarů, máma ji vždy krájela a sypala po zimě po polévky, i na chleba s máslem. nyní jsem vysela nějakou čínskou pažitku s příchutí česneku, jsem zvědavá, jaká bude..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dani, tak to mě docela zajímá, doufám, že pak dáš vědět na blog,.... pažitku s příchutí česneku jsem ještě neviděla, může to být zajímavé .... pa, pa Marki

      Vymazat
  13. Marki, parádní článek, jak z knihy o bylinkách. Pažitku používám, velmi často a ráda! Adam občas prská, jestli musíme mít všechno posypané zeleným :o)
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, děkuju .... jen ať prská, hlavně když to sní .... podle mě je ovoce, zelenina a bylinky stokrát lepší než jedna vitamínová tabletka .... Marki

      Vymazat
  14. Ahoj Marki,pažitku máme rádi.Nejlepší je s tvarohem.Měj se krásně Iveta

    OdpovědětVymazat
  15. Markétko,taky je naše oblíbená..do pomazánek, jentak na chleba, na brambory...hezký týden. Eva

    OdpovědětVymazat
  16. No s pažitkou si rozumiem, na chlebík s lučinou, mňam.

    OdpovědětVymazat
  17. Markétko ty mě vždycky překvapíš zajímavou informací. Díky, že je květ pažitky jedlý jsem nevěděla.

    OdpovědětVymazat
  18. Hned bych si takový květ dala! Už vidím ten salát...

    OdpovědětVymazat
  19. Marki pažitka u nás nesmí chybět.Krásné fotky!Pa Věra

    OdpovědětVymazat
  20. Marki, milujem ju a pridávam ju aj do varených zemiakov.
    Jana

    OdpovědětVymazat
  21. Marki pažítka ani u nás doma nechýba. Som na ňu naučená už od malička a aj keď som bývala v byte, musela som ju pestovať minimálne na balkóne v kvetináči :-)
    krásny dník
    Zdenka

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám všem, kteří jste si našli chviličku, aby jste mě potěšili milým komentářem ..........Marki