Když rozkvete pažitka, zdřevnatí a nedá se jíst ...
... to ale nemění nic na tom, že je nádherná ....
Pažitku neboli šnytlík vám nikomu nemusím představovat. Pěstuje se u nás od nepaměti a v našich kuchyních je velmi oblíbená.
Používá se do salátů, pomazánek, jogurtových zálivek nebo jako zdobení nejrůznějších jídel /šťouchaných brambor, vaječiny,.../
Pažitka obsahuje mnoho bílkovin, je zdrojem vitamínu C i B2 a celé řady minerálů, jako je sodík, vápník, železo nebo fosfor. Bojuje proti rakovině, mrtvici i skleróze. Podporuje trávení, má protizánětlivé účinky a chrání proti plísním.
A ještě jedna zajímavá informace na závěr:
Při svém pátrání po informacích o pažitce na internetu jsem se dozvěděla, že její překrásné květy jsou jedlé a používají se k dekoraci jídel ... tohle budu muset při jejím příštím kvetení určitě vyzkoušet.
A co vy a pažitka ???
Máte jí rádi ? Chutná vám ? Používáte jí při vaření ?
Markétko,zrovna dnes,když jsem byla u babičky pro pivoňky,tak jsem obdivovala květy pažitky...jinak k tvým otázkám...ano máme ji rádi,ano chutná mám a ano používám ji i při vaření...nejvíce tedy do polévek,které moje děti milují...měj se krásně papa K.♥
OdpovědětVymazatKlári, tak to je moc fajn ... přeju ti krásný víkend a ať vám chutná ...pa, pa Marki
VymazatJojo, pažitku já můžu:-)))
OdpovědětVymazatAjinko, já taky :o) .... přeju ti krásnou neděli, pa, pa Marki
VymazatJá miluju pažitku. Nebyly by to prázdniny u babičky bez chleba s máslem, pažitkou a solí. Na snídani, na večeři... A jím ji doteď, na míchaná vajíčka, na bramborovou kaši, ve vývaru... :-)
OdpovědětVymazatSimi, takže chuť spojená s dětstvím ... Marki
VymazatAhoj Markinko...
OdpovědětVymazatpažitka je oblíbená i u nás doma. Používám ji velmi často, protože moc nemám ráda klasickou cibuli, takže pažitka a jarní cibulka je u nás na denním pořádku. Právě hlavně kvůli té zelené nati.
Ales jedlými květy jsi mě překvapila, já je vždycky otrhám a teď už budu vědět, že je můžu také použít.
Měj se moc prima, pa pa Martina ♥
Martinko, mě to taky překvapilo,..... normálně je dávám do vázy nebo vyhodím, aby se rostlinka nevysilovala .... ale po příštím kvetení už bude mít úplně jiný osud .... pa, pa Marki
VymazatMilá Marki taky miluju květy pažitky , trhám si je do vázičky a opravdu hodně dlouho vydrží krásné, letos mi ale vymrzla a tak zatím ty pidi tenoučké vlásečky co mi v téhle zimě ze semínek vyrosly , nebudou letos asi kvést vůbec .-)) krásné dny pa Dita
OdpovědětVymazatDituško, letošní způsob jara zdá se mi poněkud nešťastným, aneb "to počasí je pěkně na prd" ... doufám, že bude léto o to krásnější, držím palečky, ať to vymrznutí rozdýchá a hezky ti roste ....Marki
VymazatMarkétko, pažitku miluju, ale nevím, jestli mi v tomhle počasí na zahrádce neuhnije....pa a hezký večer!
OdpovědětVymazatJani, letošní způsob jara zdá se mi poněkud nešťastným, aneb "to počasí je pěkně na prd" ... doufám, že bude léto o to krásnější, držím palečky ať neuhnije, snad už bude to sluníčko alespoň chvíli svítit .... pa, pa Marki
VymazatMarki, pažitku na zahradě mám a používám ji dost často do pomazánek. Je výborná a krásná ve váze, ale letos mi ještě nekvetla, nebo už odkvetla. Nevím! Vůbec jsem to přitom letošním deštivém jaru nepostřehla. Hezkou sobotu!
OdpovědětVymazatMoni, letošní způsob jara zdá se mi poněkud nešťastným, aneb "to počasí je pěkně na prd" ... doufám, že bude léto o to krásnější .... Marki
VymazatAch, pažitka! :) Ano, Marki, používáme, ale jen jako "sypání" na pomazánky či jen tak máslem namazané pečivo. Ve šťouchaných bramborech nebo polévce se neosvědčila. Ale nevadí. Jsem ráda, že dětem chutná na pečivu a to mi bohatě stačí. Trsy máme tři a veliké, tak snad zásoby vydrží :)
OdpovědětVymazatKrásný víkend, Jola
Joli,
Vymazatmoji kluci ji na bramborech taky nechtějí ... ale chodí si ji otrhávat na záhon a baští jí jen tak ... tak jsem ráda .... Marki
Marketko!! takie najzwyklejsze rośliny są najpiękniejsze :)))
OdpovědětVymazatUściski :))
Sylwia, přesně tak ... obyčejná bylinka a kolik parády udělá .... Marki
Vymazatjj nejraději u babičky čerstvou ze záhonku ...
OdpovědětVymazatLeni, přesně tak, čerstvá chutná nejlépe .... Marki
VymazatMárkét, já bylinky všeho druhu, do jídla, vody, na pleť a neomezeně. Děj si pažitku do vázy, tam by taky baly krásná:-)!
OdpovědětVymazatŠári, už je v ní .... krásnou neděli, pa, pa Marki
VymazatMarki, pažitku miluju do vývarů, máma ji vždy krájela a sypala po zimě po polévky, i na chleba s máslem. nyní jsem vysela nějakou čínskou pažitku s příchutí česneku, jsem zvědavá, jaká bude..
OdpovědětVymazatDani, tak to mě docela zajímá, doufám, že pak dáš vědět na blog,.... pažitku s příchutí česneku jsem ještě neviděla, může to být zajímavé .... pa, pa Marki
VymazatMarki, parádní článek, jak z knihy o bylinkách. Pažitku používám, velmi často a ráda! Adam občas prská, jestli musíme mít všechno posypané zeleným :o)
OdpovědětVymazatMoc zdravím, Helena
Heli, děkuju .... jen ať prská, hlavně když to sní .... podle mě je ovoce, zelenina a bylinky stokrát lepší než jedna vitamínová tabletka .... Marki
VymazatAhoj Marki,pažitku máme rádi.Nejlepší je s tvarohem.Měj se krásně Iveta
OdpovědětVymazatMarkétko,taky je naše oblíbená..do pomazánek, jentak na chleba, na brambory...hezký týden. Eva
OdpovědětVymazatNo s pažitkou si rozumiem, na chlebík s lučinou, mňam.
OdpovědětVymazatMarkétko ty mě vždycky překvapíš zajímavou informací. Díky, že je květ pažitky jedlý jsem nevěděla.
OdpovědětVymazatHned bych si takový květ dala! Už vidím ten salát...
OdpovědětVymazatMarki pažitka u nás nesmí chybět.Krásné fotky!Pa Věra
OdpovědětVymazatMarki, milujem ju a pridávam ju aj do varených zemiakov.
OdpovědětVymazatJana
Marki pažítka ani u nás doma nechýba. Som na ňu naučená už od malička a aj keď som bývala v byte, musela som ju pestovať minimálne na balkóne v kvetináči :-)
OdpovědětVymazatkrásny dník
Zdenka