čtvrtek 19. března 2015








Broušení je důležitá část procesu restaurování nábytku a často na ní závisí "úspěch celé akce". Pokud si na broušení nedáte záležet, nebude nábytek po ani nátěru hezký. Dobrým broušením odstraníte také zatuchlinu, kterou starý nábytek většinou smrdí. Zatuchlina se totiž drží ve vrchní části dřeva a starých nátěrech. V praxi to znamená, že je potřeba nábytek obrousit všude. Pokud si budete chtít ušetřit práci a nevybrousíte jej např. vevnitř nebo jeho zadní stranu/ protože tam není vidět / tak se může stát, že se zápachu nezbavíte.

Broušený nábytek musí být suchý, takže mu po louhování dejte asi týden na proschnutí !!!

Při louhování se stává, že si tzv. "otočíte vlas" dřeva, je jakoby chlupaté, to odstraníme právě broušením. Ale teď už jak na to: 





Brousit můžeme buď ručně, nebo nám v tom můžou pomoci různé "mašinky a udělátka". Já k broušení používám většinou tři pomocníky: vibrační brusku excentrickou, ruční vibrační brusku a tzv. rožkovku, která má brusnou plochu do trojúhelníku, takže s ní jdou dobře vybrousit rožky např. u dvířek. Bohužel u brusek většinou platí, že čím dražší bruska, tím kvalitnější. Naštěstí dnes již existuje spousta půjčoven, takže pokud nemáte tak jako já, v plánu restaurovat "vše co uvidíte", tak doporučuji tuto možnost.

Broušení je časově náročná práce, důležité je nespěchat a vybrousit vše pečlivě. Já brousím vždy do "čistého" dřeva, protože nábytek mořím oleji, pokud jej budete přetírat např. barvou, do čistého dřeva nemusíte, stačí jen odstranit starý nátěr a srovnat chlup. 



Po broušení nastává ten nejlepší okamžik na likvidaci červotoče ...... Já osobně používám Červostop. 







Pomocí štětce ho ve více vrstvách nanesu na vybroušený nábytek ... Možná se ptáte, proč natírat Červostopem až po broušení ???? Je to proto, že se nátěrem dostane jen do vrchních vrstev dřeva a pokud by jste brousili až po nátěru, mohlo by se stát, že by jste napuštěnou část vybrousili a efekt by tím pádem nebyl žádný. 

Červostop v podstatě funguje tak, že se vpije do dřeva a tam tichounce čeká na červotoče, až se k němu dokouše ... takže pokud čekáte rychlé a akční "vraždění neviňátek", tak toho se s Červostopem nedočkáte ... to dokáže jen "gama záření", které se u nás dělá na dvou místech, v muzeu Roztoky u Prahy a ve Veverské Bitýšce.

Jednou z "babských rad" jak na červotoče je omývání nábytku louhem a octem .... to jste již udělali při louhování a následné neutralizaci louhu octovou vodou ... pokud by jste však měli pocit, že mu to neublížilo a stále žije můžete Červostop aplikovat pomocí injekční stříkačky rovnou do dírek v nábytku. 

Pokud jste to všechno udělaly, můžeme začít barvit a natírat .... ale to až příště.



20 komentářů:

  1. Marki, vzniká tady dost skvělá příručka pro restaurátory!
    Ať se vám daří!
    Hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto senzační článek. Doteď mě přišlo scifi renovovat byť malou dřevěnou krabičku, vůbec jsem netušila jak na to. Tohle je pro mě obrovské odhalení, děkuji a těším se na pokračování :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Úžasná proměna! Ta práce fakt stojí za to. Jsi moc šikovná.

    OdpovědětVymazat
  4. Krásně popsané... Děkujeme... Snad to jednou využiju, mám ve sklepě takovou krásnou starou malou skříň. No, určitě jsem neměla v plánu dělat to takhle pečlivě, ale asi to budu muset přehodnotit :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Návod ako od profesionála. Markétka, veľmi užitočné rady a ďakujem za ne. Mne sa teda isto zídu. Andrea

    OdpovědětVymazat
  6. Marki, tak jste mně dostala, máme krásný starý dřevěný zahradní stůl a dvě židle, potřebují renovaci, stále jsem se odhodlávala to někam zavézt, ale po Vašich instrukcích jdu do toho sama....moc děkuji, píšete parádnicky
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  7. Markétko krásný popis. Taky bych se pustila do nějaké renovace :)

    Posíláme pozdravy M+dcerka

    OdpovědětVymazat
  8. Ta proměna je napínavá jak detektivka! Čtu jedním dechem a netrpělivě čekám na pokračování...
    Moc mě bavíte. Jana

    OdpovědětVymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  10. Marki, nechceš otevřít na toto téma workshopy? Já bych se snad i přihlásila! Opravdu, zní to strašně zajímavě. Manžela teď čeká broušení starých židlí a také plánoval, že to vezme hopem. No, tak dohlédnu, aby to bylo pěkně všude :)
    Marki, měj kouzelný víkend a těším se na pokračování! Jola

    OdpovědětVymazat
  11. Marki, teda Ty to děláš napínavý, už se nemůžu dočkat výsledku :-). Měj se a krásný víkend. Dana

    OdpovědětVymazat
  12. Tak toto školenie mi príde vhod. Je dobré zbierať rozumy od skúsených ľudí. Brúsku som si už kúpila, nábytok už čaká, len času je zatiaľ pomenej. Ďakujem za každú dobrú radu :) Pekný víkend!!
    m.

    OdpovědětVymazat
  13. Marki, ani nevíš, jakou mi svými posledními příspěvky děláš radost.Renovace nábytku mne vždycky lákala, ale neměla jsem to správné know-how. Děkuji za velmi srozumitelnou instruktáž, jak na to. Snad se mi brzy naskytne příležitost vyzkoušet to sama :-) Krásný večer Anička

    OdpovědětVymazat
  14. Markétko,ty náš poklade...opět mooooc děkuji za další část jak na restaurování nábytku :))) ... vše se bude tak moc hodit,jen ještě někde splašit ty brusky,a jelikož mám v plánu toho dělat více,tak asi koupíme vlastní :)))) ...měj se krásně a užij si nádherný jarní víkend páááá K.♥

    OdpovědětVymazat
  15. Marki, díky moc za celý tento seriál, i o louhování, koukám, že jsem dřela barvu z nábytku úplně zbytečně pracně broušením :-). Chtěla jsem se zeptat, jestli by nějak šlo dostat barvu z namořeného nábytku? Máme postel tuším že z buku (masiv), tenkrát nám šlo o kvalitu postele a neřešili jsme vůbec barvu... je suprová, jsme s ní spokojení, ale je namořená na barvu třešně a k ničemu se nehodí, zvlášť pak do nového. Máte s tím nějaké zkušenosti? Díky moc a krásný víkend! Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kači, já osobně ne, ale ptala jsem se na to manžela / je stolař / a říkal. že "moření" se dá ze dřeva odstranit jen broušením ..... Marki

      Vymazat
    2. Díky moc i manželovi! Hlavně že to jde, to je skvělá zpráva. Jupí! :-)

      Vymazat
  16. Marki, čtu to jako román na pokračování :-) Těším se na další díl :-) Moc, moc děkuji za podrobný popis, už jsem si něčím podobným prošla, ale takhle vychytaný návod se čte krásně :-) Až mne svrbí ruce, asi se ještě do něčeho pustím, no uvidíme :-)
    Přejeme prosluněné jarní dny, Bára ♥

    OdpovědětVymazat
  17. No to je profi článek - co že máte za profesi?
    ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janičko, děkuju .... učím prcky ve školce :o):o):o) .... Marki

      Vymazat

Děkuji vám všem, kteří jste si našli chviličku, aby jste mě potěšili milým komentářem ..........Marki