pondělí 23. března 2015




Skříňka už je obroušená, připravená k olejovému nátěru. Mezi tím se mi na ní podařilo ve výprodeji koupit úžasné umyvadlo a sehnat nádherné frézované nožky. Ty původní se nedaly použít a navíc jsem je potřebovala o dost vyšší, abychom se při každém mytí nemuseli "klonit k zemi" .... Tak a můžeme jít na to:




Já osobně mám ráda, když jde na dřevěném nábytku vidět jeho struktura. Toho docílíme pomocí olejů na dřevo. Dělíme je na dva druhy: přírodní /bezbarvé/ a pigmentové, díky kterým dosáhneme požadovaného barevného odstínu. 

Olej na nábytek nanášíme molitanovou houbičkou. Je to proto, že se po nanesení přebytečný olej "stírá", což by štětcem nebylo možné. V praxi to vypadá tak, že houbičku jemně namočíme do promíchaného oleje a roztíráme po nábytku tak dlouho, dokud není všechen olej "vpitý". Zní to složitěji než to vypadá, ale přesto doporučuji, vyzkoušet si to nejprve na jiné dřevěné desce, aby jste měly představu, jak se s oleji pracuje. 

Mě osobně se dobře osvědčily tyto oleje KLIK, ale jistě je jich na našem trhu více, takže záleží jen na vás a na tom, jaký odstín chcete mít. 

Tady je pár snímků pro představu:



Skříňka už má barvičku i nové nožky, teď zbývá jediné .... odnést jí do koupelny, usadit na ní umyvadlo, dolepit ornamenty a zapojit vodu :o) 





26 komentářů:

  1. Mít doma kousky, které prošly valstníma rukama s trpělivostí a láskou, to musí být znát v celém domě. K tomu výborný vkus a je na světě domov s duší. Moc tě zdravim, Marki, a přeji nádherné dny, Klárka.

    OdpovědětVymazat
  2. Je to fantasticke,uplne profesialne a so zmyslom pre krasu !

    OdpovědětVymazat
  3. Markétka, presne ako som predpokladala. Bude to ďalšia paráda z Tvojej dielne. Andrea

    OdpovědětVymazat
  4. Ou, ou, ou... nádhera!! Marki, smekám! Už druhý rok mám ve stodole starou potravinku, olouhovanu, částečně obroušenou a nejsem schopná jí dodělat. A díky za polopatický návod! Zdravím a přeji krásné jaro! M.

    OdpovědětVymazat
  5. Market, když si prohlížím a čtu tvé návody, přijde mi to všechno tak snadné. Ale jen do té chvíle, než si uvědomím, že bych to měla sama dělat - a přitom ta židle v dílně, ta lavice v práci ... tyhle kousky by tak prokoukly, kdyby prošly "očistnou kůrou alá Marki" ... Opravdu před tebou smekám, jsi nesmírně šikovná a také odvážná, že se do takové práce pustíš. Pod tvýma rukama se dějí věci!

    OdpovědětVymazat
  6. Teda, Marki, ty nezahálíš!!! Těším se na finále v koupelně!

    OdpovědětVymazat
  7. Ach Marki, to je krása! Jsi neskutečně zručná. Závidím :)

    OdpovědětVymazat
  8. Marki, nádherná skříňka, úžasná proměna! Jsi šikovná! :) Pa a krásné dny, Jola

    OdpovědětVymazat
  9. Parádní, dobrá práce! Přesně takhle krásně nám jeden šikovnej pán zrestauroval pár kousků... L.

    OdpovědětVymazat
  10. Božínku, to je krása! Závidím! (a přeju) :-) Umyvadlo jí bude TAK slušet! Smekám.

    OdpovědětVymazat
  11. Nádhera, reštaurátorka par excellence :)

    OdpovědětVymazat
  12. Marki, panečku ty jsi úplná restaurátorka! Dokonalý popis toho, jak na renovaci nábytku! A obdivuji tvoji trpělivost a jak pečlivě k tomu přistupuješ. Já jsem v tomhle dost hrozná,musím mít všechno hned, takže se s tím moc nemažu:) Tak ať se brzy najde ten instalatér:)

    OdpovědětVymazat
  13. Krásné. Děkuji za postup, jak na to. Chystám se na velkou šatní skříň holkám do pokojíčku. Tohle mi hoooodně pomohlo a hlavně dodalo odvahy. Těším se konečný výsledek. Doufám, že se pochlubíš.;) Krásné dny Renata

    OdpovědětVymazat
  14. To je paráda, super práce..povedlo se...

    OdpovědětVymazat
  15. Marki, krása... A ty nožky... :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Hltám každé jedno slovo. Vždy je dobré priučiť sa niečomu novému. Už sa teším na finálne foto.
    m.

    OdpovědětVymazat
  17. MARKÉTKO, MOC VELKÁ KRÁSA.
    JSI OPRAVDU ŠIKOVNÁ.
    TAKÉ DĚKUJI ZA MOC HEZKY NAPSANÝ POPIS PRÁCE I V PŘEDCHOZÍCH PŘÍSPĚVCÍCH.
    MĚJ SE HEZKY A UŽÍVEJ JARNÍ DNY.
    BOHDA

    OdpovědětVymazat
  18. No Markétko,to je NÁDHERA...už se těším až budu moci taky takovou krásu vytvořit ...popřípadě si sbalíš batůžek a dojedeš k nám :)))) ...opatruj se šikulko páááá K.♥

    OdpovědětVymazat
  19. Juuj, to bude krásny kus, keď to bude hotové.
    Mohla by som poprosiť o kontakt na uzahradniku@gmail.com ? Chcela by som sa niečo opýtať a nechcem sa tu rozpisovať. :) Vďaka.
    Pekný deň praje Maja

    OdpovědětVymazat
  20. Marki, nádhera. Velké díky za krásné polopatické návody, které člověku mimo know-how, jak na to, vlijí do žil tu správnou chuť i odvahu něco restaurovat :-) Jsi velká šikula, manžel musí být pyšný, že má doma takového kutila v sukni :-) Hezký večer Anička

    OdpovědětVymazat
  21. Marki jsi kouzelnice. Díky za podrobný návod jak na to.
    Já se snad pustím do skříněk na chatičce.

    OdpovědětVymazat
  22. Marki ja sa tak strašne teším na výsledok, ako malé dieťa na sladkosť. Zatiaľ wau. Lenka.

    OdpovědětVymazat
  23. Marki, to bude krása!! Naprosto bez skrupulí se přiznávám, že Ti jí závidím... úplně ji vidím u mě v koupelně :)))) Měj se krásně, Renča

    OdpovědětVymazat
  24. Marki, si úžasná šikulka a tvorilka. Môj obdiv.
    Emily

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám všem, kteří jste si našli chviličku, aby jste mě potěšili milým komentářem ..........Marki